twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Hai

Hai semua...

Dah lama tak update citer pasal anak kami kan.. Muhammad Yusuf.. si comel mama..
Rindu la kat dia.. rindu kat gelak tawa dia yg makin nakal tu.. gelak mcm org besar.. heheh..heheheh.. so cute!

Sekarang ni umur dia dah 1 tahun 2 bulan.. Masa birthday dia aritu just buat birthday party sesama family jer. Jemput mak mentua kajang n kakak ipar putrajaya jer.. Just simple party. Beli kek coklat kat Baker's Cottage, kuih-muih, nuget, nasi arab, satay. Banyak la jugak yusuf dapat birthday present. Antaranya, baju, mainan dan yang paling besar sekali hadiah daripada atuk n nenek dia. Basikal moden (ye ker??) ntah pe nama kenderaan tu, yg penting ada 4 roda. Happy Birthday My Dear Muhammad Yusuf. We love u soooo much!!

Yusuf sekarang dah ada 4 gigi atas n 2 gigi bawah.. dia x pandai jalan lagi. tapi menapak 2 - 3 langkah tu dah boleh. berdiri pun boleh.. panjat memang advance la.. rumah sekarang ni dah start besepah sbb dia suka main hiasan2 dlm umah. habis semua rosak. ish2..

Tetiap bulan yusuf mesti sakit. Demam, selsema n batuk.. ni pun baru je baik.. Jadi kami tekad untuk akikahkan yusuf dengan 2 bahagian lembu dengan RM460. Kami ambil akikah di Kemboja masa raya haji nanti. Lebih murah berbanding kat sini. Just bayar duit untuk 2 bahagian lembu tu je la.. Yg lain org tu settle kan.. Bukan per, shauqi kata dia penah dengar ceramah agama kata kalo anak kita selalu sakit, mungkin sebab dia tak akikah lagi. Siti pun tak tau apa kaitannya sebab dah luper citer penuhnya. Lagipun bukan x mampu, daripada duit tu abis kat tempat lain, baik akikah yusuf.. lebih afdal dan berkat sikit duit tu.. insyaallah.. Hopefully lepas ni yusuf boleh membesar dengan sihat dan kuat!

Lagi satu perkara yang mengejutkan mama n abah iailah anak mama comel ni dah pandai solat. Syukur.. Moga jadi anak yang soleh bila dah besar ye sayang.. Bulan oktober aritu lepas abah dia solat, masa tu mama n abah sebut Allah hu akbar terus je si yusuf ni cium lantai. Kami pelik jugak apa lah yg dia buat tu.. Pastu kami sebut lagi, dia cium lantai lagi.. Rupa-rupanya dia sujud.. Pandainya anak mama... Comel sgt! Siap kami ambil video.. Mungkin sebab dia selalu tengok mama n abah dia solat pastu dia ikut.. Maknanya anak-anak ni membesar dengan apa yang selalu dia tengok depan mata.. Jadi kalau nak anak yg baik, kita mesti tunjuk contoh yang baik.. Lagi satu dia dah paham apa yg kita cakap, contohnya, bila siti nak solat, siti akan pegang muka dia dan pandang mata dia sambil pesan, yusuf..mama nak solat, jangan kacau mama ye.. Alhamdulillah.. memang dia tak kacau sampai siti abis solat.. Dia duduk je kat tepi tu.. Sebelum ni, panjat sana sini.. Susah betul..

Dalam banyak2 mainan, yusuf paling suka buku.. So, kalau balik kg, memang x bawak mainan lain kecuali buku.. Hari2 siti ajar dia abc n 123 n alif ba ta bila time free2.. Dia leh mengadap buku tu dlm 1 jam la.. kdg2 asyik nak suruh baca buku tu. bebuih la mulut bacakan untuk dia.. kalo tak layan nanti dia mengamuk..ish2.. Dia dah boleh la sebut abcde, itupun ikut mood dia.. Kalo jejalan nampak sign board besar2 tu dia akan sebut C. hihi.. Kalo bukak buku jawi dia sebut TA. hihi.. ingat konsonen yg ke-3 je.. Ada satu masa tu dia suka sgt dgn buku buah-buahan..muka surat yg sama lak tuh.. bosan mama kene baca untuk dia.. Masa balik kg aritu dia nampak buku terus dia sebut "bOOk". sepatutnya kita sebut "Buuk" walaupun ejaan "BOOK". Baku betul.. kelakar bila dengar.hahah... yusuf..yusuf..

Ok la.. dah panjang ni.. nanti kiter citer lagi eh..

yusuf dah 10 bulan

yusuf dah 10 bulan sekarang, dan berat dia 10kg.. mcm2 perangai dah dia.. kalo x dpt apa yg dia nak mesti mengamuk..tp jap je la..

Yusuf dah pandai tepuk tangan, kalo nyanyi lagu amai2, pandai genggam tangan kalo nyanyi cak ce ko, byk main, kalo org makan sibuk jer, selagi tak dapat makan asyik panggil mama..mama..mama..

Xpandai merangkak lagi, meniarap je laju.. tp dah start angkat2 badan n punggung.. berat kot badan dia sbb tu lambat..

Suka panjat badan org bila org tu baring.. Fuh.. sakit.. lasak betul anak mama nih.. Pastu peramah..suka budak2.. suka senyum...walaupun x de gigi lagi.. bila la nak kuar gigi tu...

..2nd anniversary..

Alhamdulillah dah dua tahun kami bergelar suami isteri.. syukur padaMu Ya Allah.. tahun ni sambut anniversary dengan kehadiran org baru.. yusuf sayang..tahun lepas pun sambut ngan dia, tp dlm perut..

Tahun ni husband bawak jalan2 kat Cameron Hinglands n Ipoh.. Bukan nak mengata eh, tp tu la hakikatnya.. kat Ipoh tak byk tempat yg menarik tp saje jalan2 nak jelajah semua negeri kat Malaysia nih.. Tapi first time ct naik bot kat Gunung Lang tuh.. tempat tu kecik je tp ok la untuk trip yg singkat.

Jalan2 kat cameron best!!!

Citer pasal keje..

Sebenarnya dalam bengkel nih.. curik2 masa update blog sbb bukan turn ct bagi taklimat.. keje ct nih mcm2.. rasanya mcm banyak bende ct buat n byk ilmu n pgalaman ct dapat.

Ct nak share sikit..

Kat sini ada satu sistem A yg semua agensi kene guna kat seluruh malaysia. So, kitaorg lah yg setup server, pergi meeting, bagi taklimat, bagi bengkel, bagi trainning, jadi helpdesk, jadi technician dan terbaru sekali kene bangunkan sistem B. Pasni kene TOT pulak then kalo sistem A tu ada masalah, kitaorg lah kene betulkan.. sistem apa tak boleh la bgtau k.. Banyak kan keje..memang pening bila masalah dtg serentak.. tp tu la, dlm dunia ni mana ada keje yg senang. berbaloi la dengan gaji yg kita dapat bulan2 tu.. ada ke keje yg senang dlm dunia ni??.. event kalo org tu diupah untuk tido je sepanjang hidup dia, mesti jadi gler org tu kan..wlaupun keje tu mudah jer..heee..:)

Dulu ct ni kira pendiam la..n pemalu orgnya(ye ker?? perasan). Tapi pas keje kat sini ct jadi lebih berkeyakinan coz banyak deal dengan org. Kalo baru2 masuk keje dulu gi meeting n taklimat ada la 2-3 org ikut. tapi sekarang nih sbb kekurangan staff pergi taklimat n meeting semua sorang2 n apa2 yg diaorg tanya pastikan boleh jawab. sbb kita satu2nya wakil. Banyak agensi ct dah pergi n byk anak murid ct.. Kebanyakan anak murid semua lebih tua dari ct. Pastu ada gak masa bagi trainning berhadapan dengan student yang mulut laser n rasa dia lebih hebat. So, kene pandai menjawab dan berhadapan ngan diorg nih.. Pengalaman la yg mematangkan kita..Kalo nak citer pasal trainning memang mcm2 la..

Itu belum citer pasal helpdesk.Mcm perangai user nak handle. Belum lagi nak setup server.. Masa belajar dulu mana tau pasal server2 nih..

ok tu je..malas dah nak citer pasal keje..

bye!!!

Hai...

Lama betul kan x update blog..dah 6 BULAN!!!! sekian... heee :)

Yusuf selsema gara-gara teman abah bli PC baru kat LOW YAT

Ermm...sian yusuf diserang selsema. Ni semua gara-gara teman abah dia gi beli pc baru.. Pagi tu bertolak dari Melaka kul 10, terus gi Low Yat dlm kul 12 kot.. Lama tu nak tunggu abah dia deal komponen2 PC tuh..sampai tetido yusuf. Dah la ramai orang.. Siap deal dalam kul 1 lebih ke pukul 2. Bayar deposit terus keluar Low Yat dulu coz sian yusuf.

Kami pon nak gi makan, tp terjumpa Jusco Taman Maluri, terus je la redah. Leh salin pampers n solat sekali. Tp bila masuk punya la ramai manusia.. sbb ada sale.. serabut yang amat. rasa mcm nak cepat2 keluar. kat kepala terbayang2 indahnye kesunyian di hutan ciptaan Allah... sangat2 serabut. So, sempat makan kat secret recipe je. Food court jgn kata la.. lihat pon x sanggup..hehe.. Pastu survey kasut mama tp cerewet sgt langsung malas nak pilih.. hehehe..

Pas keluar dari jusco, terus cari stesen minyak, salin lampin yusuf n solat. Dlm kul 5.30 lebih baru sampai low yat. Coki gi amik PC sorang2 coz yusuf dah tido. Sebelum balik umah singgah kedai lak. Last2 sampai umah kul 7.30. Yusuf kene selsema sbb sekejap sejuk, sekejap panas kot. Kalo dlm aircond pon x stabil suhu sbb ramai org.. Tp ape2 pon semua penyakit tu dtg nyer dari Allah.. mama dan abah doakan yusuf cepat sihat yer sayang..

p/s : Abah dah ada pc baru ni jgn asyik main FIFA 11 je tau.. mesti jaga yusuf jgk!

Yusuf dah pandai meniarap!

Kebolehupayaan yusuf di usia 4 bulan:

1) Pandai meniarap tp jap jer, pastu x larat dah..
2) Kemudian, bila dah meniarap, dia seperti mau menginjak ke depan.. tp x berjaya dan menyebabkan dia tension lalu mengamuk dan menangis.. ish2..
3) Pandai ketawa terkekeh-kekeh
4) Pandai bercakap. Rumah sekarang dah x sunyi lagi.. selalu tu dengar dia menangis je. tp sekarang dah leh dengar dia bercakap sorang2.. ntah pe2 yg dia cakap. Ada sekali tu tgh mandi dia nampak abah dia tgk tv. Yusuf tengok je abah dia sampai dia geram sgt sbb abah dia tak pandang2, lalu dia pon menjerit : aii (dengan nada suara yg kuat). bila abah dia pandang terus senyap.. hehe.. ketawa kami dibuatnya dengan gelagat dia..

Tahap kesihatan di usia 4 bulan:

1) Aritu timbang dah 8 kg
2) Mengalami cirit birit pada 8 dis 2010 aritu. tp bila dah baik terus alergik ngan susu lembu sbb dia terus berak setiap kali lepas minum susu. mcm2 susu dah bli. dah leh jadi kedai susu kat dapur tu. last2 kene bagi susu soya : isomil gak. ikutkan x nak bg susu berasaskan soya sbb ada baca kat tenet susu berasaskan soya x elok. So, kene pantau dari masa ke masa untuk bg semula dia susu lembu.
3) Mengalami angin pasang. tp dah gi berurut pada 25 dis 2010. Lepas urut ok. tp jadi balik bila dia nangis. Semalam baru menampakkan sedikit hasil. selalu tu tiap kali tukar pampers, nampak bengkak. tp semalam nampak ok jer.. kalo jadi lagi, nak gi berurut sekali lagi ujung minggu ni.. harap2 lepas ni terus ok sampai akhir hayat. aminn...... susah nak jaga anak lelaki masa kecik ni.. mcm2 pengalaman.. tp malas nak citer panjang2..heee..

Sekian....